Bir kahve içelim mi Massimo?

Home / Gastronomi / Bir kahve içelim mi Massimo?
Bir kahve içelim mi Massimo?

İçinizde adı Massimo olan varsa lütfen üzerine alınmasın. Bu yazı kahve ile –özellikle İtalyan kahvesi– ile ilgili bir yazıdır, bir yanlışlık olmasın.

Kahvenin hayatımızdaki yeri tartışmasız… Sabahları uyanmak için telefonun alarmına ve kahveye ihtiyaç duyarız. Kahve olmadan “best friend”imizle dedikodu yapamayız. İcabı halinde kırk yıl hatırını joker hakkı olarak kullanırız. Bir de kahve yalanları vardır, çok sık karşılaşırız. Patronun yeni bir iş teklifi için ya da uzman çapkının yemek sonrası evine davet edebilmesi için masum bir kahve teklifine ihtiyacı vardır. Duruma göre inanmış gibi yaparız.

IMG_3407

Geçen yazımda Tropikal Kuşaktan söz etmiş, bilmeyenler için engin coğrafya bilgimle anlatmaya çalışmıştım. Tam o sırada aklıma “Coffee Belt”ten de söz etmek gelmişti. Hayatlarımızda bu denli yeri olan, severek içtiğimiz kahve dünyada sadece Yengeç Dönencesi (Ekvatorun 23° 27′ kuzeyinden geçen enlem) ile Oğlak Dönencesi (Ekvatorun 23° 27′ güneyinden geçen enlem) arasında kalan “Kahve Kuşağı” olarak da anılan bölgede yetişir. Brezilya, Vietnam, Endonezya, Etiyopya dünyanın önde gelen kahve üretici ülkeleridir. Bu ülkelerde pek çok kereler hasatlara ve tadımlara katıldım. Aynı şarap üzümü gibi farklı bölgelerde yetişen kahve çekirdeklerinin farklı aromaları ve farklı hikayeleri olduğunu o gezilerde keşfettim. Bu bilginin herhangi bir haber değeri olmasa da ben en çok Etiyopya ve Vietnam kahvelerini severim.

_MG_2309

Kahve üretimi ve aroma farklılıkları şimdilik bir başka yazımın konusu olmayı beklesin, ben bugün İtalyan kahveleri ve kahve içme alışkanlıklarından söz etmek istiyorum. Aslında bu yazının başlığı “ Gerçek bir İtalyan gibi kahve içmek!” olmalıydı. Massimo ne zaman, nereden çıktı onu hiç anlayamadım.

Bana sorarsanız İtalyanlar dünyaya kahve içmeyi keşfettikleri makinalarla öğrettiler. Tropik kahve kuşağında çiftçiler kahve yetiştiredursun eğer kahvenin bir evi varsa bence orası kesinlikle İtalya’dır.

IMG_6070

İlk kural:

İtalya’da kahve sipariş ederken asla “Large double shot skinny vanilla iced latte” demeyin. Bu cümle size Kuzey İtalya’da iseniz boş ve soğuk bakışlar, güneyde -mesela Sicilya’da- iseniz okkalı bir küfür olarak dönecektir. Tüm İtalya’da tek bir kelime ile sipariş verebilirsiniz: A coffee !

“Caffe” sert espresso demektir. Sütlü espresso içecekseniz “Macchiato” veya tercihiniz sütlü köpüklü uzun içimli kahve ise “Cappuccino” demeniz yeterlidir.

Latte konusuna hiç girmemenizi öneririm. Latte İtalyanca süt demektir. Eğer Caffe Latte sipariş verirseniz kuvvetli ihtimal bir bardak süt içinde birkaç damla kahve içersiniz.

IMG_6071

İtalya’da kahve isimleri gibi kahvenin boyutları da standarttır. Eğer “grande, venti” gibi kelimeler kullanırsanız sadece kafa karışıklığına sebep olursunuz.

İtalyanlar makarnalarını az pişmiş “al dente” sevdikleri gibi kahvelerini de “dark roasted, bitter sweet” severler. Cappuccino’yu sadece sabahları içerler. “Take away” onlar için alışıldık bir terim değildir. Kahvelerini cafelerde ayakta içerler çünkü masaya oturup içtiklerinde aynı kahveye daha fazla ödeyeceklerini bilirler.

Tüm bunlarla birlikte –bazıları bölgesel olmak üzere-  İtalyan kahvelerinde de küçük varyasyonlar vardır.

Caffe Corretto: Espresso ile birlikte az likör veya grappa

Ristretto: Espressonun daha az su ile yapılan çok daha sert hali

Cappuccino scuro: Az sütlü cappuccino

Doppio: Akşamdan kalanlar için” double espresso”

İtalya’da kahve zincirleri ya da 3. Dalga kahve barlarına zaten rastlamazsınız ama aşağıda yazdığım kafelerde mutlaka kahve içmenizi öneririm.

Son olarak; eğer İtalya’da iseniz ve kahve için 2 euro’dan fazla veriyorsanız kahvenizle birlikte kazık yiyorsunuz demektir. Bu basit fiyat bilgisini ve Massimo’ya benden selam söylemeyi unutmayın…

IMG_6072

TORİNO: Caffe Fiorio

COSENZA: Gran Caffe Renzelli

VENEDİK: Caffe Florian

ROMA: Antico Caffe Greco

FLORANSA: Caffe Rivoire

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.