Klişelerle üstüme gelmeyin, lütfen beni üzmeyin!!!

Home / Gastronomi / Klişelerle üstüme gelmeyin, lütfen beni üzmeyin!!!
Klişelerle üstüme gelmeyin, lütfen beni üzmeyin!!!

Üstünde düşünmeden kullanılan ezberletilmiş cümleler, içi bomboş klişeler beni oldum olası rahatsız etmiştir.

 

Klişelerle üstüme gelmeyin, lütfen beni üzmeyin.

Yolculuktan dönünce “Nasıl geçti diye sormuyorum, tatilin kötüsü olmaz” cümlesi karşılar sizi. Nasıl yani diye ürperirsiniz, kötüsü olur, hatta çok kötüsü bile olur.

Kışın ortasında güneş açınca “Yazdan kalma bir gün” olur. Günlerdir aramasını beklediğiz arkadaşınızı -ne hikmetse her zaman- “ Aklımdaydın tam ben de seni arayacaktım” dediği an ararsınız.

IMG_5253

Yeni yıla nasıl girersek tüm yıl öyle geçer” deriz ama tabakta bütün bir hindiyi 31 Aralık akşamından başka bir zaman görmeyiz.

Her ne kadar “Kazanmak için maça çıksak ” da her yenilgi sonrası mutlaka artık “Önümüzdeki maçlara bakmaya” karar veririz.

L1150369

Gün gelir gencecik bedenler bir hiç uğruna kaybedilir. “Edirne’den Ardahan’a” hepimizin içi yanarken “Kanları yerde kalmayacak” diye ara gazı verilir.

Asya ile Avrupa arasında bir köprü olan” güzel ülkemde bunlar gibi ezberletilmiş cümleler çok sevilir ve maalesef pek sık tekrar edilir.

Amerika 873

Yemek ve mutfakla ilgili söylenen içi boş cümlelerden en sevmediğim  “Amerika’nın kendi mutfağı yok ki canım” klişesidir. Yıllardır ben bunu duymaktan yoruldum ama insanlar tekrarlamaktan usanmadılar.

Oysa ben tam aksini söylüyorum. Kökleri çok uzun yıllar öncesine dayanmasa da bir Amerikan mutfağı vardır, dünyada çok sevilir ve yaygındır. Ayrıca geçtiğimiz 50 yılda gastronomi, rafine mutfak ve Yeni Dünya Şaraplarında Amerika’da çok önemli işler yapılmaktadır. En iyi şefler, en iyi aşçılık okulları Amerika’da yer almaktadır. Doğal tarım, sağlıklı beslenme gibi konulara en yoğun ilgi yine bu ülkede karşımıza çıkmaktadır.

Amerika 952

Tex-Mex adı verilen, birçok kişi tarafından Meksika yemeği olarak bilinen, fajita-buritto-chili con carne gibi yemekleri içeren mutfak aslında Amerikan mutfağıdır. Özellikle genç nesil tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu yemekleri sevmektedir.

Amerika 600

Tex-Mex mutfağı Amerika’nın Meksika’ya komşu eyaletleri Teksas ve Arizona’da 1900’lerde ortaya çıkmış, Meksika etkileri görülmekle birlikte tamamen kökeni Kuzey Amerika’ya ait bir mutfaktır. Kısaca tekrar etmek gerekirse fajita, nachos, buritto, chimicahnga gibi yemekler Amerikan mutfağının birer icadıdır.

Amerika 205

Teksas’ın biraz doğusuna New Orleans’a doğru gidelim. Louisiana eyaletinin en büyük şehri New Orleans sıcak, nemli tropikal iklimi ve farklı kültürel geçmişiyle diğer Amerikan şehirlerinden ayrılır. 1700’lü yıllarda bu bölgeye yerleşen Fransızlar ve sonrasında İspanyolların burada dünyaya gelen çocuklarına Creole (kriyol) deniyor ve onların kendine has özgün mutfakları da yine aynı isimle anılıyor. Klasik Fransız ve İspanyol tekniklerinin yerel malzemelere uygulanmasıyla ortaya çıkmış bu mutfağın dünyada en çok bilinen yemekleri jambalaya, creole sosu ve gumbo çorbasıdır.

Amerika 484

Dünya şarapçılığında Kaliforniya eyaletinin Napa ve Sonoma Vadilerinde üretilen şaraplarının yeri büyüktür. Cabarnet Savugnion, Merlot, Chardonnay, Pinot Noir ve diğer birçok üzüm bölge teruarında son derece güzel şaraplar vermektedir. Yanı sıra bölgeye ait olan Zinfandel üzümünden çok lezzetli kırmızı ve beyaz şaraplar üretilmektedir.

Amerika 872

Herkesçe bilindiği gibi ülke genelinde birçok iyi restoranda doğru pişirilmiş, ızgara dana etleri (steak) yiyebilir, hayvanın doğru bölümünden seçilmiş etlerle hazırlanmış gerçek hamburgerleri tadabiliriz.

Tüm bunlardan başka Brownie, Apple Cobbler, Muffin, Buttermilk Biscuit, Bagel, Newyork Cheesecake gibi çok iyi bildiğimiz ve severek yediğimiz yiyecekler de Amerikan mutfağının bir parçasıdır.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.